Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                                                  

                                       Kép    MEDITÁCIÓ

 

" A belső békét elérve minden mást is elérünk. Minden elégedettség, az összes világi és mennyei vágy beteljesülése Isten Országából fakad – ami örök harmóniánknak, örök bölcsességünknek és mindenható erőnknek belső felismerését jelenti. Ha ezeket nem érjük el, sosem találunk beteljesülésre lehet akármilyen sok pénzünk vagy hatalmunk, vagy bármilyen magas pozíciót tölthetünk be."

Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde  „Azért jöttem, hogy hazavigyelek” c. könyvből

A meditáció felráz a hipnózisból,megszabadít mindenfajta függőségtől, illúziótól. A meditációnak semmi köze az okkultizmushoz vagy  a paranormális jelenségekhez.

  Jézus röviden és velősen fogalmazott:

    "Gyümölcseikről ismerszenek meg."

   Ha meg akarjuk tudni,mennyire jutottak el az emberek spirituális útjukon, csak apró, hétköznapi cselekedeteiket kell megfigyelnünk. Türelmesek? Vidámak? Odafigyelnek a környezetük gondjaira? Nem ragadják el őket szélsőséges rokon- vagy ellenszenvek? Képesek másokkal egyetértésben, összhangban dolgozni?

   Ha e kérdésekre igen a válasz, akkor az illetők jó irányba fejlődnek, akkor is , ha semmiféle látomásban vagy pszichikus élményben nem volt részük. Ha azonban nem - hát akkor rendelkezzenek bár az összes elképzelhető okkult erővel, mit sem érnek vele.

 

  A meditáció nem elménk kiürítését jelenti, épp ellenkezőleg, mozgásba akarjuk lendíteni az értelmünket és növelni a figyelmünket.

 


 Meditációs hangok,zenék.

 

 

 

 


vonal sorelválasztók

 

Vannak akik a meditáció kifejezésen elmélyült, befele forduló töprengést értenek. A meditáció merőben más, sokkal inkább rendszerező módszer, amelynek segítségével a lehető legnagyobb mértékben kihasználhatjuk rejtet, mentális erőinket. Elménk edzése a figyelem és az akarat összpontosítására, annak érdekében, hogy elszakadhassunk tudatunk felszínétől és felfedezőútra indulhassunk sokkal mélyebb rétegeibe.

tájképek

  

Módunkban áll  abba a különös és csodálatos birodalomba ellátogatni, amit a tudatalattinknak nevezünk, kihívni az ott dúló vad szörnyeket, felkutatni a kastélyt, ahol Ego Király uralkodik helyettünk, visszakövetelni tőle trónunkat, meg a rengeteg benső kincset, amely jog szerint mind  bennünket illet. Mert ez a birodalom a mienk, a mi szülőföldünk. Ha átmenetileg száműzettünk is belőle, ha a trónbitorló hibájából most zűrzavaros állapotok uralkodnak is, diadalmasan visszatérhetünk és rendet tehetünk benne.

 

 

Legtöbbször a gondolataink gondolnak és az érzelmeink éreznek bennünket, nekünk kevés beleszólásunk van az ügybe.Elménk kapuja szüntelenül tárva-nyitva áll és mindenféle kelemetlen tudatállapotok tetszésük szerint ki-be járkálhatnak rajta.

Bedobhatunk egy italt, valamilyen nyugtatót, kikapcsolódhatunk egy jó regény elolvasásával vagy azzal, hogy lefutunk néhány kilométert, de amikor visszatérünk,a szörnyek változatlanul ott illegetik magukat a tudatunk küszöbén.

Viszont megtanulhatjuk  hogyan szelídítsük meg őket. Amint mind mélyebben elmerülünk a meditációban, a kényszerítő, ellenállhatatlan vágyak, érzelmek gyengülni kezdenek, egyre kevésbé képesek ránk erőszakolni magukat, megszabni mit, hogyan tegyünk.

 


vonal sorelválasztók

 

 

Lotus

 

Mikor meditáljunk?                                                                                                                                  Mindennapi meditációnál a legideálisabb, ha egyedül, korán reggel meditálunk, amikor még  nyugodt és békés légkör vesz körül bennünket, s a környezet csak akkor ébredezik. Az egész  napunk sokkal jobban indul, ha lelkileg kiegyensúlyozottabbak vagyunk és tápláltuk is azt.

A    reggeli meditációhoz egyesek szerint a hajnali 3 és 4 óra közötti idő a legjobb. Ezt az Isten  Órájának is nevezik. Ebben az időpontban nagyon kevés ellenállásban ütközik a meditáló.

A   mai világunkban azonban, amikor többnyire este 10-11 órakor, vagy még később térünk nyugovóra, nem lehet elvárni, hogy 3-4 órakor leüljünk meditálni.    

Ha hajnali 4 órakor   szeretnénk meditálni, akkor előző este 9-10 órakor kellene lefeküdni. Ha csak most kezdünk  el ismerkedni a meditálással, akkor sok alvásra lesz szüksége a szervezetnek. Ha csak 3-4   órát alszunk azért, hogy hajnalban fel tudjunk kelni meditálni, az nem tesz jót az  egészségünknek. Ahogy fejlődünk, úgy egyre kevesebb alvásra lesz szükségünk.               

Hol meditáljunk?

Ha lehetőségünk van rá, alakítsunk ki egy kis sarkot, ahol meditálni fogunk, ez lesz a mi kis meditációs szentélyünk.

Miben és hogyan meditáljunk?

Ajánlott tiszta, világos ruházatban meditálni. A meditációnál fontos, hogy egyenes gerinccel végezzük, de a testünk legyen laza. Vannak, akik fekve szeretnek meditálni, de itt is fennáll az elalvás veszélye. Lehet ülve is meditálni, nem fontos lótuszülésben végezni.

Milyen gyakran meditáljunk?

Ha tényleg komolyan gondolod a meditálást, akkor naponta legalább egyszer meditálnod kell. Lehet reggel, délben és este is meditálni. A reggeli és esti meditációk lehetnek hosszabbak, 15-30 percesek, ha lehetősünk van délben meditálni, az akár 5-10 perces is lehet.A napi egyszeri elmélyült meditáció sokkal többet ér, mintha 5-6-szor leülünk és nem csinálunk semmit. Fontos lenne az is, hogy kijelöljünk egy időpontot és minden nap akkor üljünk le meditálni.                                                                                                                                       

Ha egy-két alkalmat kihagyunk azt mondván, ma fáradt vagyok, majd holnap, akkor előbb-utóbb ez újra meg fog ismétlődni és rendszerré válik. A rendszeres és pontos meditációt követően észre fogod venni saját fejlődésedet. Ha minden nap lelkiismeretesen, időben ülsz le meditálni, akkor egy idő után majd bármikor és bármilyen tevékenység közben tudsz majd meditálni és nem lesz szükséged fix időpontra Végül akár 24 órán át is tudsz majd meditálni, akár beszélgetés vagy más teendők végzése közben, de ehhez sok éves gyakorlásra van szükség.Ha nem meditálunk rendszeresen, a tudatunk mindig veszít valamit képességéből, mint amennyit előre léphetett volna.

Ehetünk-e meditáció előtt?

Közvetlenül nem jó, ha evés után meditálunk, mert ilyenkor mind a testünk mind a tudatunk elnehezedik, ekkor pedig nem lesz hatékony a meditációnk. Tanácsos mindig üres gyomorral meditálni, s az étkezés és a meditáció között igyekezzünk legalább 2 óra pihenőidőt hagyni. Ha az éhségünk erőt vesz rajtunk, akkor a meditáció megkezdése előtt egy pohár gyümölcslevet el lehet fogyasztani.

Szükséges-e böjtölni, ha tartósan meditálni szeretnénk?

Nem szükséges böjtölni. A böjt bár tisztít bennünket, de túlzásba sem szabad vinni. Havi 1 nap ajánlott

.Előkészületek a meditációhoz

Meditáció előtt mindig jót tesz, ha lezuhanyozunk, vagy egyszerűen csak felfrissítjük az arcunkat. Különösen érvényes ez a kora reggeli meditációkor, amikor a felkelés után a visszaalvás veszélye fenyeget. Meggyújthatunk egy füstölőt, gyertyát.

Meditáció előtt lehet-e egyéb tevékenységet végezni?

A reggeli meditáció előtt nem ajánlatos házi vagy irodai munkát végezni, mert ilyenkor a meditációban is ezzel fogunk foglalkozni. A zuhanyzás jót tesz, a víz tisztító hatással bír. Az is jó, ha egy-két tornagyakorlatot végzünk, ez is éberebbé tesz bennünket.

Forrás:atlantiszkapui.hu


Lotus


vonal sorelválasztók

 

Kép

Csakrák
Mi is az a csakra?

A szanszkrit eredetű "csakra" szó magyar jelentése "kerék", amit gyakran lótuszvirágokként ábrázolnak, tölcsér vagy virágkehely formája miatt. Valószínű onnan kapta nevét, hogy a tisztánlátók örvénylő energiaként érzékelték, hisz tölcsérszerűen keskenyedő áramlásként járják át a szervezetet.. A csakrák egyfajta energiatölcsérek (energiát szívnak fel az Egyetemes Energiamezőből), melyeken keresztül fizikai testünk energiát kap, illetve, ha bizonyos energiákból többlet keletkezik, akkor a csakrákon keresztül adjuk tovább a felesleget környezetünknek.

7. Korona csakra
A fejtetőn található.
- Színe: viola, fehér
- Testi szerve: felső agyi részek - nagyagy, tobozmirigy
- Hozzátartozó fogalmak, érzések: felső mentál, tiszta lét, isteni energia, isteni tudat, tökéletes lét, nyugalom, egységérzés, teremtésvágy
- Csökkent működés esetén: bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen élet érzés, felszínesség, kicsinyesség, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

6. Harmadik szem (homlok) csakra
A homlok középpontján található.
- Színe: indigókék
- Érzékszerve: érzékfeletti érzékelés
- Testi szerve: alsó agyi részek - arc, szem, fül, orr, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó mentál, megismerés, szellemi energia, tisztánlátás, intellektus, emlékezet, szellemi akarat, intuíció, imagináció, szellemi gyógyítás, holisztikus szemlélet
- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, materializmus, fanatizmus, manipuláció, pszichés zavarok, feledékenység, butaság, a hozzá tartozó testi szervekkel kapcsolatos zavarok

5. Torok csakra
A torok magasságában található.
- Színe: világoskék
- Eleme: éter
- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, a tüdő felső része, nyelőcső, hangképzőszervek, mandulák, pajzsmirigy (tiroxin), mellékpajzsmirigy, karok, fülek, állkapocs
- Érzékszerve: hallás
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: felső asztrál, együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, őszinteség, nyitottság, függetlenség, tökéletességérzés
- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, meggondolatlanság, üres fecsegés, egyéb beszédzavarok, mindenáron erősnek mutatja magát, mások manipulálása, hazudozás, vagy elfojtott önkifejezés, önbizalomhiány, félénkség, gombóc érzés a torokban, félelem attól, hogy mások mit gondolnak rólunk, megfelelésvágy, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

4. Szív csakra
A szív magasságában, a mellkas közepén található.
- Színe: zöld, rózsaszín, arany
- Eleme: levegő
- Érzékszerve: tapintás
- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, vér, mellkas, a tüdő alsó része, bőr, bolygóideg, keringési rendsz., csecsemőmirigy (belső elválasztású mirigye)
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó asztrál, odaadás, szeretet energia, mindent átfogó szeretet, a szeretet gyógyító ereje, szeretetteljes kapcsolatok, harmóniára törekvés
- Disszharmonikus működés esetén: szeretetét nem mutatja ki, állandóan fél a csalódástól, zárkózottság, a gyengédség zavarba hozza, sebezhetőség, érzelmi függőség, szomorúság, üres kapcsolatok, közöny, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

3. Napfonat csakra
A köldök felett nagyjából két ujjnyira található.
- Színe: sárga
- Eleme: tűz
- Érzékszerve: látás
- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, epehólyag, lép, vegetatív idegrendszer, hasnyálmirigy
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: felső vitál, a lét kialakulása, átalakuló, fejlődő energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság, kapcsolat másokkal, a tapasztalatok feldolgozása, megértése
- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, vagy önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

2. Keresztcsonti (szeméremcsonti)csakra
A nemi szervek és a köldök között található.
- Színe: narancs
- Eleme: víz
- Érzékszerve: ízlelés
- Testi szerve: a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, szaporodási rendszer, ivarszervek, ivarmirigyek (petefészek, prosztata, here), női ciklusok, vese, húgyhólyag, nyirokfolyadék
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó vitál, a lét alkotó jellegű szaporodása, teremtő energia, alkotás, kreatívitás, feloldódás, termékenység, érzelemgazdagság, szerelem, érzékiség, tisztaság, lelkesedés, áramlás az élettel
- Disszharmonikus működés esetén: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

1. Gyökér (farkcsonti) csakra
A gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között található.
- Színe: vörös
- Eleme: Föld
- Érzékszerve: szaglás
- Testi szerve: végbél, vastagbél, gerincoszlop, csontok, fogak, köröm, vér, mellékvese (adrenalin, noradrenalin), testhőmérséklet, sejtfelépítés
- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: energiatartalék, a lét testi érzékelése, egyensúly a kozmikus energiák és földi, fizikai energiák között, energia, bizalom, stabilitás, felelősségtudat, erő a tervek véghezviteléhez, egészséges kapcsolat az anyagi világgal, birtoklással, földi élvezetekkel, összhang a természettel
- Disszharmonikus működés esetén: düh, agresszió, mértéktelenség, túlzott evés-ivás, szex, birtoklási vágy, materialista szemlélet, vagy ezekkel ellentétben gyengeség, határozatlanság, félelem, önbizalomhiány, menekülési vágy a földi világból, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

Forrás:soul.hu  

Lotus
                                                                    


vonal sorelválasztók

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Tájképek