Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem

2010.03.17

 vissza a főoldalra>>

 

1.-Állandóan viselték-e a koronát a magyar királyok? Kép

A Szent Korona az ország tulajdona volt. Tehát a király nem használhatta nap mint nap. Hétköznapokon egy egyszerűbb koronát hordott, amely nem csak ünnepélyes alkalmakkor volt a fején, hanem a harci sisakokat is díszítette. Ez a korona látható a királyábrázolásokon is.

 

2. Mióta piros-fehér-zöld a magyar zászló?

A régi magyar királyi zászló eredeti színe vörös volt. Később az Árpád-házi királyok címerén már piros-fehér csíkok láthatók. Az 1500-as évek közepe táján ezekhez csatlakozott harmadikul a zöld. A háromszínű zászló, a "trikolor" az 1800-as évek elején alakult ki végleges formájában, s mint nemzeti színeket az 1847-48. évi országgyűlés szentesítette törvénnyel.

Kép  Kép

 

 

 

 Honfoglaláskori fejedelmi zászló (balra) és Szent István zászlaja a kereszttel (jobbra)   

KépKép

 

 

 

 

 

 

 Árpád-házi királyi zászló XII. sz.-tól

Kép

Magyar nemzeti zászló

 

Csodálj meg még több zászlót, itt:

http://www.nemzetijelkepek.hu/tortenelmi-galeria-4.shtml#galeriakep

 

 

3. A monda szerint hova temették Attilát, a hunok királyát? Kép

Attila uralma idején (434-453) a hun birodalom a Rajnától a Kaszpi -tengerig terjedt. Központja a Kárpát-medencében volt. Halála után birodalma felbomlott. A hagyomány szerint Attilát hazánk területén olyan helyen és úgy temették el, hogy a koporsóját senki nem találhatja meg. Három koporsót készítettek: az elsőt aranyból, a másodikat ezüstből. a harmadikat vasból. A koporsót éjjel elvitték oda, ahol a Tisza kétfelé ágazik és szigetet alkot. A folyó elrekesztése után sírt ástak, beletették a koporsót, s a vizet újra visszaengedték. A temetés végén a rabszolgákat mind egy szálig lenyilazták, hogy soha senki meg ne tudja, hova temették Attilát. A sírt a mai napig nem találta meg senki.

 

Kép  4. Hova temették Mátyás királyt?

A királyi tanács döntése értelmében az elhunyt királynak kettős temetést szerveztek. Az egyiket jelképesen Bécsben, ahol az udvar tagjai és a város lakossága vehetett búcsút a magyar királytól. A koporsót ezután hajón vitték Budára, majd onnan Székesfehérvárra, a magyar királyok ősi temetkezési helyére. 1490. április 25.-én a Szent István által alapított Szűz Mária társaskáptalan egyházába temették el. A bazilikában erdélyi márványból faragott emlékművet állítottak Mátyás tiszteletére.

 

 

vissza a főoldalra>>