Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sport

2010.03.18

 

1.-Hogyan díjazták az ókori görögök az olimpiai győzteseket?

Az olimpia utolsó napján olajfakoszorúval jutalmazták az első helyezetteket,és örök emlékül szobrot emeltek nekik Olümpia szent szigetén.Az eszmei díj mellett többféle anyagi díjazásban is részesültek a legjobbak. Pl. adókedvezményeket kaptak, ingyenes étkeztetést, sok esetben konkrét pénzjutalommal vagy egyéb, értékes ajándékkal gazdagodtak.

2.-Mi is volt Olümpia?

Egy okri görög város, azon belül is egy Zeusz tiszteletére emelt híres szentély. A kultikus halotti és termékenységi rítusok mellett időközönként sportversenyeket is rendeztek az istenek atyjának színe előtt.Olümpia területe semleges és sérthetetlen volt, az ókorban a sportjátékok ideje alatt aháborúk is "szüneteltek".

Olümpiában állt az ókor hét csodájának egyike, a 12 méter magas elefántcsontból és arnyból létrehozott Zeusz -szobor, melyet Pheidiász alkotott.

http://tensipecs.hu/userfiles/Image/Tengeri%20haj%C3%B3utak/Ath%C3%A9n.jpg

 Kép

3. Mennyire arany az arany?

Az olimpiai aranyérmek tulajdonképpen ezüstből készülnek, csak arannyal vannak futtatva. Azoknak viszont akik ezt nyerik, valószínűleg nem is ez a fontos, hanem az ehhez vezető út, s a dobogó legfelső fokán állva a himnuszmeghallgatása. Az első helyezettnek járó érem eszmei értéke szinte kifejezhetetlen.

Nincs részletes NOB-előírás

Az olimpiai érmek elkészítésével kapcsolatban nincsen általános szabály, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csak annyit ír elő, hogy az aranyéremnek legalább 6 gramm 24 karátos aranyat kell tartalmaznia, az ezüstéremnek legalább 92,5 százalékban kell ezüstből készülnie (a bronzérmek jellemzően rézből készülnek, de előírás nem vonatkozik rájuk).

A sanghaji China Banknote Printing and Minting Corp. társaság közlése szerint a pekingi érmek 6-6,1 gramm aranyat tartalmaznak - ezt biztosítandó minden egyes aranyérmet az érem kézzel történő, kifjezetten időigényes kialakítása során, illetve azt követően is lemérnek.

A NOB azt is előírja, hogy az érmeknek legalább 70 miliméter szélesnek és 6 miliméter vastagnak kell lennie - a pekingi szervezők épp ezekkel a paraméterekkel gyártották le az érmeket, amelyek egyenként 152 grammot nyomnak.

Egy aranyérem 35 ezer forintot biztos megér


A BÁV ZRt.-nél az Ecoline kérdésére elmondták, hogy a jáde árának meghatározásakor mindig az egyedi követ lehet csak figyelembe venni, a különböző jellegzetességek (méret, megmunkáltság, tisztaság stb.) nagyon nagy mértében alakítják az árat. A jáde Ázsiában kultikus kőnek számít, és nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre, elsősorban díszítésre használják, és nem is különösebben értékes - tudtuk meg a szakértőtől.

Az aranyérmek 146 gramm ezüstöt és 6 gramm aranyat tartalmaznak. A csütörtöki árupiaci és devizapiaci árfolyamok szerint egy gramm arany 4175 forintba kerül, egy gramm ezüst pedig 68,36 forintot ért, azaz egy pekingi aranyérem nemesfém-értéke valamivel több mint 35 ezer forint, azaz nagyjából 220 dollár.

Az athéni játékok alatt, azaz négy évvel ezelőtt az arany ára a jelenlegi fele volt, de a közelmúltban volt olyan időszak is, amikor egy uncia arany 1100 dollárba került, szemben a mostani 800 dollár körüli értékkel. A drágulást, és ezzel a pekingi szervezők költségeinek megemelkedését az teszi pikánssá, hogy az áremelkedés fő okozójának épp Kínát tartják az elemzők - mutat rá a MarketWatch szakírója.
Forrás:ecoline .hu