Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényekről

2010.03.17

 

1.-Miért szúrósak egyes növények?

http://5mp.eu/honlapkepek/zsuzsa67/TO6ad3Xh0E/nagy/147_4781.jpgA növények szára módosulhat védekezésre is. Ez a módosulás a tövis és a tüske. A tövis az ág, a tüske pedig a szár bőrszövetének a módosulása. A kaktuszok tüskéi levelek, amelyek a párologtatás csökkentésére alakultak át. Így tud megélni a kaktusz a sivatagban.

 

2. Mi a boszorkánygyűrű? Kép

A boszorkánygyűrű körben álló gombák csoportja, időnként látható a mezőn. Egy gombaspóra a földre hull, létrehozza a gombafonalak föld alatti hálózatát. A gombafonalak lassan  felhasználják a talaj tápanyagait és kifele húzódnak, hogy új táptalajforráshoz jussanak. Az idősebb fonalak elpusztulnak, a fiatalabbak így gyűrű alakot képeznek. Ha termőtesteket hajtanak, azok boszorkánygyűrűt képeznek.

 

3. Gyilkos-e a gyilkos galóca?

A legsúlyosabb mérgezést, halált okozó gombafajta Magyarországon, a gyilkos galóca. szinte mindenütt előfordul. Kalapja zöldes, sárgászöldes, de fehéres is lehet. Tönkje a kalapnál halványabb fehér. A tönk felső részén hártyás, fehér gallér, tövén pedig duzzadt, fehér zsákszerű bocskor található. Szabadon álló lemezei fehérek, nem sötétülnek meg. Halálosan mérgező.

 Kép

Jellemzés: Közepesen nagy termetű. Tönkjén lelógó gallér és jól fejlett bocskor van. Lemezei fehérek. Húsa fehér és nem változik. A kalap színe zöld vagy barnászöld árnyalatú.

Kalap: Félgömb vagy harang alakúból domború, végül kiterülő, 5-12 cm nagy. Színe fehéres, sárgászöld, olajzöld, zöldesbarna, a szélén sokszor világosabb, selymes, szálas, többnyire kissé sötétebb sugaras rajzolattal. Bőre lehúzható. Tetején néha fehér burokmaradványok is lehetnek, de legtöbbször teljesen csupasz.

Lemezek: Sűrűn állók, nem lefutók, a tönkre felkanyarodók, a tönköt nem érintik. A kalap szélén a legszélesebbek. Fehérek, néha - idősebb gombán - zöldes árnyalattal. Spórapora fehér. Spórái fehérek, gömbölydedek.

Tönk: Karcsú, lefelé vastagodó, alul gumósan megvastagodott, tömör, később lehet odvasodó, 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Színe fehér, gyakran halványzöldes színnel márványozott, gyűrűs rajzolatokkal. Gallérja jól fejlett, a fiatal gombán a lemezeket takarja, de később lelógó, többnyire bordásan csíkos. Bocskora fejlett, nagy, fehér, többnyire eléggé eláll a tönktől. Szedéskor a bocskor gyakran egészében a földben marad.

Hús: Puha, vizenyős, fehér, és színét nem változtatja. Hamar romlik.

Szag és íz: Szaga jellegzetes, kissé a nyers burgonyára emlékeztető különös szag, amely lehet édesen émelygős is. A fiatal gombán a szag alig érezhető. Nyersen és főzve is ízletes, ezért megtévesztő.

A fiatal gomba: Teljesen burokban van, ezért alakra a tojáshoz hasonló. Kettévágva benne a fejlődő kalap és tönk felismerhető, ilyenkor a kalap még fehér, a tönk bunkós része vastagabb. mint a kalap.

Termőhely és idő: Lomberdőkben, vegyes erdőkben terem. Leginkább tölgyfák alatt, de kivételesen fenyőfélék alatt is található, egyesével, vagy néhány példány a fától távolodó vonalak mentén. Nyári és őszi gomba, júniustól októberig terem. Melegkedvelő faj, a tőlünk északra fekvő országokban egyre ritkább. Nálunk gyakorinak mondható, az országban majdnem mindenütt előfordul.

 Igen súlyosan, halálosan mérgező gomba. A halállal végződő gombamérgezéseket nálunk legtöbbször a gyilkos galóca okozza.

Hasonló fajok: A gyilkos galóca hasonlít más galócákhoz, de összetéveszthető néhány ehető gombával is. Fiatal és fehérebb példányai különösen az erdőszéli csiperkéhez hasonlítanak. De a csiperkének rózsaszínűből megfeketedő lemezei vannak, bocskora nincsen. A tarlógomba tönkje a kalapból csuklósan kifordítható, bocskora nincsen. A zöld galambgombának és a sárgászöld pereszkének sem gallérjuk, sem bocskoruk nincs. Ezen felül a sárgászöld pereszke lemezei és tönkje sárgás, a zöld galambgombák húsa pedig pattanva törik. A fiatal, burokba zárt gomba esetleg a bimbós pöfeteggel és a császárgomba fiataljaival is összetéveszthető. Az átmetszett gombán természetesen a tévedés azonnal szembeötlik. Hasonlít hozzá a citromgalóca, amelynek kalapja ugyancsak halványzöldes, zöldessárga színű, de pettyes, tönkje tövén pedig bocskor nem marad, csak a gumó felső szélén van meg a nyoma, mint körbefutó párkány, ránc vagy perem. Nyersen mérgező gomba. Fogyasztásra különben sem alkalmas, nem jó ízű. Régebben súlyosan mérgezőnek hitték, a gyilkos galócától ugyanis nem tudták biztosan elkülöníteni.

 

 

 

4. Van-e bolondgomba?

Rége a légyölő galócát nevezték bolondgombának. Ha elfogyasztjuk, a részegséghez hasonló bódulatot idéz elő. Az idegméreg hatására fogyasztója kiabál, nevet, táncol. De miért légyölő? Egy régi leírásban ezt olvashatjuk: "Áztassuk be a gombát tejbe, s tapasztalni fogjuk, hogy a legyek, amelyek rászállnak és megkóstolják, elpusztulnak."http://ildare.unas.hu/shop_ordered/4934/shop_pic/unas_518377.jpg

 

5. Mit nevezünk fűszereknek?

A fűszer aromás növényi eredetű anyag, amelyet ételeink ízesítésére használunk. A fűszerek a főzés mindennapi kellékei. Mind növényi eredetűek, de fűszerként a növények legkülönbözőbb részeit használjuk.

http://www.colobusafaris.com/img/te_spices_big.jpg

-a faág kérgét - fahéj

-a virágbimbókat - szegfűszeg

-a virág bibéjét - sáfrány

-a gyökértörzset - gyömbér

-a termését - paprika

-a magot - kömény