Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nevezik így?

2010.03.18

 vissza a főoldalra>>

1. Achilles-sarok

Valakinek a legsebezhetőbb,legérzékenyebb pontja. Achilleusz görög hősről kapta a nevét, aki Homérosz Iliászának a központi alakja. Anyja, a tenger istennője, Thebisz, megmártotta a Sztüx folyóban, így sebezhetetlenné tette testét, kivéve a sarkát, melynél fogva tartotta. Itt érte Parisz halálos nyílvesszője.

 

----------------------------------------------------------------------------

Achilles-ín gyulladás
Achilles tendinosis

achilles tendosisAz Achilles-ín túlfeszülése a talpi fasciához hasonlóan túlterhelés következménye. Okozhatja boka­süllyedés illetve lúdtalp. Sok esetben sportolók,
futók betegsége. A tartós feszülés az ín degene­rációjához, fáradásos rostosodáshoz vezethet. Szélsőséges esetben egy hirtelen mozdulatra az ín el is szakadhat, ami azonnali járásképtelenséget okoz.

Kiváltó okok:

  • hirtelen elindulással és megállással járó ismételt mozdulatok,
  • ismételt és folyamatos ugrálás,
  • rossz felületű talajon történő sport/edzési tevékenység,
  • gyenge minőségű cipő viselet,
  • gyulladásos góc a szervezetben.

Tünetek: fájdalom a sarok felső területén és az ín mentén, „hóropogás” érzés az ín mentén.

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

2. Drákói szigor

Draco Drakón arisztokrata származású athéni arkhón(törvényhozó). I.e. 621-ben készítet törvénykönyve a szokásjogot rögzítette, s rendkívül szigorúságáról vált híressé. "Vérrel írt" törvényeinek közmondássá  vált szigora a magántulajdon könyörtelen védelmezésével, elsősorban a szegényeket sújtotta. Innen erednek a drákói szigor, a drákói ítélet, stb.kifejezések, melyek közmondássá váltak.

 

3. Gordiuszi csomó Kép

Az ókorban élt legendás Gordiosz nevű királyt egy kocsin koronázták meg.Az esemény emlékére egy csomót csináltatott erre a kocsira. A monda szerint, aki a csomót kibogozza, Ázsia ura lesz. A feladatot egyedül Nagy Sándor tudta megoldani úgy, hogy kardjával kettévágta. Ő lett az ókor legnagyobb hódítója és a korabeli Ázsia uralkodója. Ha valaki egy  nehéz feladatot egy szokatlanul egyszerű ötlettel old meg, azt mondják rá, hogy  "megoldotta a gordiuszi csomót."

Kép: Balázs János (1905 - 1977)

 

4.Bálám szamara Kép

Bálám (Bileam) mezopotámiai próféta. A Bálám szamaráról szóló elbeszélés szerint, mikor Bálám az izraeliták elátkozása céljából Bálak királyhoz ment, útjában egy angyal feltartóztatta. A szamár látta az angyalt, de Bálám nem . A szamár nem tuván kitérni, megállt és emberi hangon szólalt meg. Bálám végül nem tudta megátkozni Izraelt, mert szája átok helyett áldásmondásra kényszerült. " Áll, mint Bálám szamara."- akkor mondjuk, ha valaki ismeretlen okból megmakacsolja magát.

 

vissza a főoldalra>>