Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legek

2010.03.18

1. Melyik a legnagyobb festmény hazánkban?

A Feszty-körkép. A képet Feszty Ádám festette meg, s kalandos körülmények között került a jelenlegi, megérdemelt helyére. Ópusztaszeren, hatalmas területen bemutatóparkot hoztak létre, ahol többek között az is megnézhető, hogyan éltek őseink, milyen állatokat tenyésztettek, milyenek Magyarország talajai és még sok mást is.

A körképnek pedig egy nagy épületet építettek, s egy körfolyosón járva visszarepülhetünk abba az időbe, amikor őseink elfoglalták mai hazánkat, a Kárpát -medencét, hiszen a kép a magyarok bejövetelét ábrázolja.

 

2. Melyik madár tud a levegőben tartózkodni leszállás nélkül?

A sarlósfecske. Ez a madár 2-4 éven keresztül is képes a levegőben tartózkodni leszállás nélkül. A levegőben alszik, eszik és iszik. A fiatal példányok valószínűleg több száz  kilométert repülnek a fészek első elhagyása és az első pihenő között.

 

3. Mi a neve a világ legnagyobb piramisának?

A mexikói Quetzalcoatl, vagyis a tollaskígyó piramisa egyben minden idők legnagyobb emlékműve is. Másfélszer akkora, mint a nagy gízai piramisok

       

 

4. Melyik a legtarkább emlősállat?

A mandrill, más nevén a barázdált arcú pávián A főleg Nyugat-Afrikában élő állat barna, sárga, rózsaszín, piros, kék színekben pompázik. Ha mérges akkor színei élénkebbé válnak. Általában növényeket fogyaszt, de néha elkap kisebb állatokat is.


5. Melyik Magyarország legnagyobb barlangrendszere?

Az Aggteleki-cseppkőbarlang a legnagyobb hazánkban, s Európában is csak pár nagyobb található. Az egyik része átnyúlik Szlovákiába. A barlangok szépségét a cseppkövek adják, amelyek úgy keletkeznek, hogy a leszivárgó csapadékvíz a kőzetekből kioldja az ásványi anyagokat, majd amikor az üregbe ér, a víz magára hagyja a szilárd anyagot, ami a földön oszlopot,  a barlang tetején függő cseppkövet alkot. Nagyon lassan, száz évente pár millimétert növekszik.

                     

 

6. Melyik hal úszik a leglassabban?

A csikóhal, mégpedig azért, mert csak a keskeny hátúszója segítségével halad előre, ráadásul felegyenesedett helyzetben. A z áramlatok sodrása ellen úgy védekezik, hogy tapogatószerű farkával megkapaszkodik a tengeri növényzetben. Ez az egyetlen állat, melynél a hím hozza világra az utódot.

           

 

7. Melyik virágnak van a legfinomabb méze?

Az akác virágának. Az, hogy mézelő, azt jelenti,hogy sok nektárt termel, s a gyűjtögető méhek gyakran látogatják. Nem őshonos hazánkban, tehát még régen hozták be utazók.