Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ember

2010.03.17

 vissza a főoldalra>>

 

1.-Mi határozza meg a tulajdonságainkat? Kép

Testalkatunkat, szem- és hajszínünket, egyes betegségekre való hajlamunkat és sok-sok egyéb tulajdonságunkat génjeink határozzák meg. A gének a kromoszómákban találhatók. Minden emberi sejt magja 23 pár kromoszómát tartalmaz. Ez alól kivétel a petesejt és a hímivarsejt. Ezekben a 23. kromoszóma még páratlanul van.

 

2. Azonos-e testünk két oldala? Kép

Testünk jobb és bal oldala kívülről szemlélve egyformának látszik, mintha egyik oldal a másiknak tükörképe lenne. Nem így van ez belsőszerveinkkel, amelyek aszimmetrikusan helyezkednek el: a szív inkább a mellüreg bal oldalán található, a hasüregben a máj a jobb,  a lép a baloldalon helyezkedik el, a belek és a bélfodor meghatározott lefutást mutatnak. Ritkán azonban előfordul, hogy a zsigerek elhelyezkedése a normális tükörképe. Ezek az emberek szívverésüket a jobb oldalon érzik, az orvos a vakbélgyulladást a bal alhasban "sejti". Ez a szitusz inverzusz, mely nem betegség, veszélye csak a betegségek nehezebb felismerhetőségében rejlik.

 

3. Miért leszünk libabőrösek, ha fázunk? Kép

Szőrszálaink szőrtüszőkből nőnek ki. A szőrök ferdén állnak ki a bőrből, de ha fázunk, a szőrtüszőkhöz kapcsolódó kis izmok összehúzódnak, így felállítják a szőrszálakat. Köztük megreked a levegő, mely közismerten jó szigetelő.

 

4. Hogyan érezzük az illatokat? Kép

Az orrüreg legmagasabb részén van a szaglóhám. Az itt található szaglósejtek felfogják a szagingereket, s hosszú nyúlványaikkal továbbítják azt az agy felé, a szaglókéregbe. Nyugodt légzésnél a szagok nem jutnak fel a szaglóhámhoz, ehhez szippantani, szimatolni kell.

Az orr nagyon fáradékony érzékszerv, ezért hosszú időn át ugyanazt a szagot egyre kevésbé érezzük, megszokjuk.


vissza főoldalra>>