Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

2010.03.17

 

 1.-Kik foglalkoztak legelőször a csillagászattal? Kép

Az egyiptomiak már a Krisztus előtti IV. évezredben tudták,hogy egy év 365 napból áll és 12 hónapból. Igaz, a hónapok 30 naposak voltak, ezért kiegészítésként hozzáadták az 5napot.

A naptár elkészítéséhez a Nap mozgását használták fel. Az állatövi csillagképek a korai időkben is különös jelentőséggel bírtak, 36 különböző elnevezésűr észt alkottak, melyek egy-egy istenséghez tartoztak. Az évkezdetet a Szíriusszal hozták kapcsolatba. Az évkezdet a Szíriusz hajnali szürkületben való megjelenése jelentette.

Kép: Egyiptomi naptár

 

2. Miért épül fel a csillagászat több tudományágból? Kép

A csillagászat egyre gyorsabb fejlődése megkívánta, hogy egyre több tudományág "avatkozzon bele".Eleinte a távcsöves megfigyelések mellett a matematika és a fizika volt a fő tudomány. Később különböző műszereket fejlesztettek ki, így létrejött a műszertechnika, de még a fény kutatására is alakult egy tudomány. A csillagászaton belül megkülönböztetjük az égitestek kialakulásával foglalkozó tudományt de manapság az űrben való szerves élet elterjedését is külön kutatják.

 

3. Mi a galaxis?

A galaxis nagyszámú csillag és más égitest által alkotott rendszer, melyben a csillagok fejlődésüket Kép tekintve összetartoznak. Egy galaxis több százmilliárd csillagból is állhat, de emellett por- és gázfelhőt is találtak benne a csillagászok. A mi galaxisunkat Tejútrendszernek hívják. A galaxis anyagának nagy része az ún. fekete anyag és energia. Ez tartja össze a galaxist.

 

4. Mi a világegyetem? Kép

A világegyetem, vagy más néven az univerzum tulajdonképpen magába foglal mindent, amit csak el tudunk képzelni (sőt azt is, amit nem...): a Földet, a Naprendszert, a távolabbi csillagokat, de még az egy rendszerbe tömörülő csillagokat, vagyis a galaxisokat is. Az univerzum kiterjedését jól szemléltetheti, ha elképzeled, hogy a világegyetem több, mint 100 milliárd galaxisból épül fel, ezen belül egy galaxist körülbelül 100 milliárd csillag alkot.