Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatokról

2010.03.17

 

vissza a főoldalra>>

 

1.-Hogyan vadászik a madárpók?

A dél-amerikai őserdőkben és a nyugat-indiai szigetvilágban honos madárpók az arasznyi hosszúságot is elérheti.  Áldozatai a rovarok, hernyók, gyíkok , valamint emlős- és madárfiókák. Hatalmas csáprágóival ragadja meg őket. Ráugrik áldozatára, s mérget fecskendez a testébe. A testnedveket és az elfolyósított izmokat, szöveteket, csontokat szívja ki.

http://www.hatterkep-ingyen.hu/allat/mix/madarpok007_1400x1050.jpg

 

2.Miért kelepel a gólya?

Magyarország jellegzetes fészkelő madara.Afrika déli részeiről március végén érkezik hozzánk, és a régi fészkét foglalja el, mely épülhet kéményen, villanypóznán, háztetőn. Teste, azaz tolla piszkosfehér, de evezőtollai, nagy szárnyfedői és válltollai feketék. Legfontosabb táplálékállatai a szöcskék, a sáskák, a cserebogarak, a békák, az aprórágcsálók, a halak, a gyíkok. Jellegzetes hangja a kelepelés,mely lehet fenyegető, de lehet az udvarlási szertatrtás része is.

http://ujmagyarevezred.nl/golya.jpg

 

3.Homokba dugja-e a fejét a strucc?

Az az elképzelés, miszerint a strucc , ha megijed homokba dugja a fejét, tévhiten alapszik. Valójában fészkében ülve hosszú nyakát a földre fekteti. 6-20 tojást rak. A madárvilág leghatalmasabb tojásainak tömege eléri a az 1,56 kg-ot. A tojó és a kakas felváltva kotlik, néha azonban a kakas egyedül költi ki a fiókákat. A strucc a világ legnagyobb és leggyorsabban futó madara. Meneküléskor a 72km/h sebességet is eléri.

http://sites.google.com/site/csodasallatok/_/rsrc/1248338401684/sivatagi-allatok/strucc.jpg

 

4.Melyik a legmagasabb állat?

A zsiráf a legmagasabb ma élő állat. Hosszú nyakának belső vázát 7 db nyakcsigolya építi fel, de mindegyik erősen megnyúlt. Jobb vagy baloldali mellső és hátsó lábaival egyszerre lép, mert különben lábai összegabalyodnának. Táplálékát a magas fák, bokrok tetejéről szerzi meg. Az ajkai nagyon mozgékonyak, velük húzza be táplálékát a szájába, de a nyelvét is ki tudja nyújtani mintegy 45 cm-re. Levesestányér nagyságú patáival hatalmasakat tud rúgni. Az újszülött zsiráf 1, 8 m magas. Kb. 5 éves korára fejlődik ki teljesen.

http://www.abagro.hu/upload/galeria/362.jpg

 

 

vissza a főoldalra>>