Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  Kép                        

 

 

Bird 2 - Click image to download.     

 

A jóga kitűnően csökkenti a vérnyomást

 

A szívinfarktus utáni rehabilitáció időszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok jelentősen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentő hatását. A jógázás vérnyomáscsökkentő tulajdonsága fiatal, egészséges indiai embereken már régóta ismert, de kiderült, hogy, lehet idősödő, európai szívbetegek vérnyomását is mérsékelni a rehabilitációs programmal.

 

A vizsgált személyek koszorúér-betegségben szenvedtek, és vagy infarktus után, vagy koszorúér-tágítást követően kerültek szanatóriumba.

A tanulmányban 340 olyan férfibeteget vizsgáltak, akinek a szívroham után emelkedett vérnyomása volt, ezért két-három, különböző vérnyomáscsökkentőt szedett, ennek ellenére a vérnyomásmérő továbbra is magas értékeket mutatott. Őket vonták be a relaxációs programba, amely voltaképp a jóga egyik formája, a vinijóga volt.

A vinijóga lényege a légzés és testgyakorlatok koordinációja, főleg nők körében terjedt el népszerű relaxációs időtöltésként. A szanatóriumban azonban korosodó, elsősorban kétkezi munkával foglalkozó férfiakat tanították meg a gyakorlatokra. Mivel azok a hagyományos jógahelyzetek szabad variációiból állnak, sokfelé használják sérülések vagy ízületi műtétek utáni rehabilitációra. Gyakran beiktatják idős emberek ellazító programjaiba is. A rehabilitáció során minden héten ötször, naponta legalább fél óráig javasolják a gyakorlatok végzését.

Volt egy másik csoport is, amelyben progresszív izomrelaxációs gyakorlatokat alkalmaztak. A kutatók véletlenszerű sorrend szerint osztották be a szívbetegeket az egyik vagy a másik csapatba.

A német munkacsoport által kezelt szívbetegek azért voltak a rehabilitációs klinikán, hogy később visszamehessenek dolgozni. A hipertónia betegségben szenvedők vérnyomása a jóga hatására 21.2 Hgmm értékkel lett alacsonyabb, míg az izomrelaxációs csoportban lévőké csak 12.6 Hgmm-el mérséklődött.

(MTI)

 

     Jóga  -  mindenkinek                  

 

    A jóga több, mint ötezer éves művészete Indiából ered, az emberi test és lélek tudatos fejlesztésének legrégebbi módszere. Megkülönböztetjük a:

      Hatha-jógát, a hozzátartozó ászanákkal (testhelyzetekkel)

      Meditációs jógát, melynek több formája ismert.

A hatha jóga az első lépés az önmagunk megismerése felé vezető úton

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

   "A testünk és érzelmeink feletti uralkodás által lelkünk,szellemünk megnyugszik. Ez az út vezet a valódi, magasabb rendű létezés felismeréséhez..."

                                                                  Sara Sangraha jógi

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Nem szabad elfogadnunk,hogy az életkor előrehaladtával ,az idősödéssel együtt jár a test teljesítőképességének hanyatlása is!!

Kép

 

 

 

 

 

Aki rendszeresen jógázik, megerősíti egész szervezetét ,megelőzi a betegségek kialakulását, fiatalossá teszi szellemét, könnyedebbé, rugalmasabbá,fiatalosabbá mozgását.

KépKép

Kép

Mindenki mást vár a jógától, s mily örömteli hír, a jóga tényleg sokoldalú előnnyel jár, sokoldalúan osztogatja nekünk az "eredmény-ajándékokat",persze csak abban az esetben, ha betartjuk az alapvető szabályokat, amikre természetesen külön kitérünk. Most először nézzük, milyen eredményeket érhetünk el ezzel a csodálatos testmozgással:

 

 

 

  www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws

-segít a merev ízületek okozta fájdalmak kiküszöbölésén.

  - alakjavító

  -energiával tölt fel.

  -építi a szellemet.

  -az étkezést újra örömteli élvezetes tevékenységgé válik, elutasítva  az étvágytalanságot.

  -megszünteti az álmatlanságot,ami bizony sokaknak okoz szenvedést.

  -nem utolsósorban, új ismeretségeket is köszönhetünk neki,hisz ez az új életforma (merthogy  a jóga ezt is automatikusan hozza magával) értelemszerűen bevonzza új társaságok megjelenését az életünkbe. Új téma, új életcél, sok tapasztalatcsere, sok öröm.

----------------------------------------------

 Egyes leírások szerint a jóga művészetét, tudományát maga Siva fejlesztette és adta az embereknek. Siva több millió testtartást próbált ki, míg megtalálta azt a pár száz gyakorlatot, amit mi, emberek is végre tudunk hajtani.

A jóga jelenleg ismert formáit már indiai bölcseknek köszönhetjük, ők azok, akik évszázadokon keresztül egyre tökéletesebbre fejlesztették számunkra. Egy biztos, az egykori holly­woodi sztárok és a mai filmcsillagok legtöbbje is esküszik valamelyik jógatípusra, számukra ez a titkos módszer, amellyel edzésben tartják a testüket és a lelküket. Egyben ez az a sport, amelyet minden korosztály tagjainak bátran ajánlanak a szakemberek, nem korfüggő.

A hatha jóga, akárcsak a kínai jin és jang, az egymással ellentétben álló, mégis egymást kiegészítő energiák összefonódására épül. A nap (ha) és a hold (tha) egységének keresése a feladat, az egyensúlyra való törekvés mind fizikailag, mind szellemileg.

Ennek köszönhetően az energiaáramlás szabad utat nyer, s a pozitív életerő új élettel tölti meg a lelket. A hatha joga főként az ászanák (testhelyzetek) és a pránájáma (légzéstechnika) gyakorlásán keresztül éri el a test, a lélek és a szellem összhangját, az életminőség javítását. A Pilates egy különleges jógaedzésmód, amely erősíti, és egyben formálja a testet, nyújtja az ízületeket, segíti a helyes testtartás megtartását, korrigálja a tartáshibákat és erősíti a testtudatot.

      

 Variációk jóga-témára

 
   

Klasszikus: hatha jóga


A legtöbb jógaváltozat ezen alapul. A szanszkrit ha szó napot jelent, a tha pedig holdat. Mivel a nap és a hold a jang és a jin energiát szimbolizálják, a hatha jóga célja, hogy egyensúlyt teremtsen a jang aktív, és a jin passzív ereje között. A jógagyakorlatokban ha sikerült elérnünk ezt az egyensúlyt, könnyedséget érzünk, mivel ilyenkor megfelelő a bennünk lévő feszültség mértéke. A hatha légzőgyakorlatokból és körülbelül kilencven pozícióból áll. Ez utóbbiak olyan költői neveket viselnek, mint teknősbéka vagy teve, és magas fokú koncentrációt követelnek meg. Fokozza a mozgékonyságot, segít elérni a belső nyugalmat és elengedettséget.


Kinek való: kezdőknek is, mert segít elsajátítani a jóga alapgyakorlatait
Híres hívei: Ali MacGraw színésznő    
                                            Forrás:ELLE:Hu

-------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                                 

 

Hogyan végezzük a jógagyakorlatokat?

Kép

MIKOR?         

  -reggel, felkelés után

  -este, lefekvés előtt 


 HOL?

   -levegős helyen, ahol senki nem zavar,hogy összpontosítani tudjunk.

   -egy szőnyegen,vagy négyrét összehajtott takarón

 HIGIÉNIA

   -kiürített hólyaggal és belekkel kell jógázni.

   -aki köszvényes vagy reumás, a gyakorlatok előtt vegyen egy lazító fürdőt

  ÉTKEZÉS

   -Nehezebb étkezések után kétórás,könnyebb falatok után egyórás pihenés javasolt a gyakorlatok elkezdése előtt.

 HÖLGYEK!

   - a menstruációs időszakban is jógázhatnak, de óvakodjanak a túlerőltetéstől.

   -A terhesség első három hónapjában is lehet jógagyakorlatokat végezni, de mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal. Léteznek a szülést könnyítő gyakorlatok is, amelyek a hátizmok megerősítését, rugalmassá tételét szolgálják, kedvező hatással vannak a medence izomzatára.

 

Kép

 A jóga csodálatos hatásához nem fér kétség,de a "csodához" szükség van az ember fegyelmezettségére, kitartására, hitére is. Mindezek nélkül nem érhető el a vágyott siker. A z életkor nem számít, a jóga mindenkinek segíthet beteljesíteni a teste fejlesztésével kapcsolatos legtitkosabb vágyait is.

 Akár energiára, erőre, akár egészségre, szépségre vagy éppen jobb testtartásra vágyik valaki, elérheti, ha rendszeresen és ésszerűen jógázik.

 -----------------------------------------------------------------------------

  Bemelegítés

Miért fontos  a bemelegítés:

  •  Megnöveli az izmok vérellátását és hőmérsékletét.
  •  Serkenti a szívműködést, a vérkeringést és a légzést.
  •  Csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét.
  •  Felkészíti az idegrendszert az edzésre, javítja az ideg-izom koordinációt.
  •  Növeli az ízületek mozgásterjedelmét, így könnyebb szabályosan végrehajtani a gyakorlatokat.
  •  Segíti a belső energia áramlását az egész testben.

A bemelegítés és a nyújtás két különböző fogalom. A bemelegítés előrébb való, ugyanis hideg izmokat nem szabad nyújtani, mert az mikrószakadásokat, súlyosabb esetben rostszakadásokat is okozhat. Ezért kell a  bemelegítő sorban egy-egy testrész bemelegítésekor előbb körkörös, majd nyújtó jellegű gyakorlatokat végezni.

Az alapos bemelegítés mindig meghatározza az utána következő gyakorlatok elvégzésének intenzitását is. Egyébként a bemelegítő gyakorlatok hatására beinduló energia az esetek döntő többségében arra fog ösztönözni, hogy lelkesen végezd el az előírt főgyakorlatokat.

Képzeld el, hogy minden testrészedben belső energia áramlik. Ha lazák az ízületeid és az izmaid, nincsenek izomgörcseid és -fájdalmaid, akkor az Energia szabadon tud áramolni benned, s minden porcikádban frissességet érzel. Nos, ezért ilyen fontos a bemelegítő sort minden nap elvégezni! Segítségével könnyűszerrel fenntartod a laza izmok és ízületek állapotát, azaz az energia szabad áramlását. Ráadásul a laza izmoknak köszönhetően a teljes átmozgatást mindössze öt perc alatt el tudod végezni. Ha viszont napokig nem végzed el a teljes bemelegítést, akkor visszamerevednek az izmok, s 15-20 percig is eltarthat a bemelegítés.

 

 

 

Lábfejgyakorlatok bemelegítéshez


Már a bemelegítő gyakorlatoknál figyeld a tested, tudatosítsd a mozdulatot, figyeld meg az ízületek, az izmok mozgását, a légzésed ritmusát. Nem kell sietned, ha mozdulataid lelassulnak az agyhullámok is követik a lassulást, ez egy mélyebb tudatos ellazulást hoz magával.

Ezeket a gyakorlatokat ülve hajtsd végre. A tested legyen ellazult, csak azokat az izmokat használd, amire a gyakorlat elvégzéséhez szükség van, ne tégy felesleges erőfeszítést, csak nyugodtan, figyelve a tested minden mozdulatára és a válaszokra is.

Ne végezd a gyakorlatokat gépiesen, légyl tudatos a gyakorlat közben mindvégig. Ha benned van már a gyakorlat, hunyd le a szemed, hogy jobban tudd tudatosítani a testedben végbemenő folyamatokat.

 

Alaphelyzet (Prárambhiká Szthiti)

Ülj le a padlóra, lábaidat nyújtsd ki, tenyered a csípő mellet. Karjaidat nyújtsd ki, a hát, a nyak és a fej egyvonalban vannak. Hunyd be a szemed és lazítsd el tested ebben a helyzetben.


Lábujjhajlítás (Pádánguli Namana)

Az alaphelyzetet megtartod, kezeid a csípő mellett, gerinced egyenes. Irányítsd a figyelmed a lábfejedre és kezdd el mozgatni a lábujjaidat előre és hátra. Lábfejed függőlegesen, bokák lazán tartva.

A mozdulatot a igazítsd a légzésedhez, belégzésnél hátrafelé mozdulnak a lábujjak, kilégzésnél pedig előre. Ismételd a gyakorlatot legalább ötször.


Bokahajlítás (Gulpha Namana)

Még mindig alaphelyzetben vagy és a lábfejedet mozgatod bokából előre és hátra. Próbáld a lábfejet minél közelebb a földhöz vinni, majd vissza felé mozdulva minél közelebb a térdedhez.

A mozdulatot igazítsd a légzésedhez, belégzésnél a lábfejek hátrafelé mozdulnak, kilégzésnél a padló irányába. Tartsd a mozdulatot egy-két másodpercig. Ismételd a gyakorlatot legalább ötször.
Figyeld a légzésed, az izmokban és az ízületekben a nyújtáskor keletkező érzeteket.


Lábfejkörzés (Gulpha Csakra)

Maradj alaphelyzetben, lábakat kissé terpeszted, a sarkaidat a gyakorlat közben a talajon tartod.
Kezdd el forgatni a lábfejed ellentétes irányba legalább ötször, majd fordítsd meg a mozgást az ellenkező irányba.

Énnél a gyakorlatnál is figyelj a légzésedre és a lábfejek mozgására az izmok és inak érzetére. A mozgásnak és légzésnek szinkronban kell lenni. Belégzés amikor közelit a lábfej, a kilégzésnél a lábfejek távolodnak.

 

Félpillangó (Ardha Titali Ászana)

 A félpillangó gyakorlat segít a térdhajlat szalag nyújtására, és a csípő izület ellazítására. Ennek a gyakorlatnak az egyik legnagyobb előnye, hogy segít a meditációs üllő helyzet minél kényelmesebb, és hosszabb idejű megvalósításában.

Ülj le alaphelyzetbe.


Alaphelyzet (Prárambhiká Szthiti)

Üll le a padlóra, lábaidat nyújtsd ki, tenyered a csípő mellet. Karjaidat nyújtsd ki, a hát, a nyak és a fej egy vonalban vannak.

Hunyd be a szemed és lazítsd el tested ebben a helyzetben.

Tehát már a padlón ülsz
nyújtott lábbal, most hajlítod a jobb lábad és a lábfejedet a combhajlatba helyezd. (Nem gond, ha nem tudod egyből tökéletesen) Jobb tenyereddel megfogod a térded, és többször egymás után a talajhoz közelíted.

A mozdulatot ne erőltesd. Hagyd a térded magától visszarugózni. A légzésed a mozdulattól független, nem kell, hogy szinkronban legyen. Végezd a gyakorlatot legalább hússzor, majd fordítsd meg a lábtartást.

Figyeld meg a testtartásod, gerinced legyen függőleges, ne kövesse a behajlított lábadat a föld felé. Ha most még nem tudod letenni a térded a földig, ne keseredj el, nem kell hogy egyből tökéletes legyen a gyakorlat, viszont végezd minél többször és a végére annál jobban fog sikerülni.

Egy kis könnyítés
, ha nem tudod a lábfejed a combhajlatba tenni, akkor tedd csak magad elé a padlóra közel a szeméremcsonthoz.

Ha a  gyakorlás első időszakában egy kis húzódást, esetleg fájdalmat éreznél a térdszalagoknál, vagy a csípőízületnél, csak dörzsöld össze a tenyered és simítsd végig azon a területen, ahol a kellemetlen érzés jelentkezik, ezzel energetizálod azt a területet.  A gyakorlat befejezésénél óvatosan nyújtsd ki a lábad és lazítsd el.

A gyakorlat jótékony hatása: a térdhajlatszalag nyújtása és a csípő- és bokaízület lazítása, lábakban ízületeknél serkenti a vérkeringést, ezáltal regenerál.

FONTOS

Ennél a gyakorlatnál is tartsd be a fokozatosság elvét, ne erőszakold meg a tested. Ha sokat gyakorolsz, akkor mindig könnyebb és könnyebb lesz a gyakorlat elvégzése. Figyelj a tartásodra, testhelyzetedre, a tested jelzéseire.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

AZ ÁSZANÁK SZABÁLYAI:

 

 1. Rendszeresen jógázzunk                                                                

 2. Ne siessünk                                                                                     

 3.Tartsunk ki minden testhelyzetben                                               

 4. A gyakorlatot ugyanolyan lassan kell befejezni, mint ahogyan felvettük a kívánt testhelyzetet.                                                       

 5. Ne kényszerítsük az izmainkat!                                                      

 6. Soha ne hasonlítsuk össze önmagunkat másokkal!                          

 7. Összpontosítsunk teljes erővel.                                                     

 8. Pihenjük ki magunkat az egyes gyakorlatok között.                       

 9. Lélegezzünk a lehető legnormálisabb ritmusban az egyes testhelyzetek megtartásakor.                                                            

       -a karemeléseket mindig belégzés kísérje                                 

       -a gyakorlatok megkezdésekor  kilégzés következzen              

      -az erőfeszítéseket erőteljes kilégzés kövesse                        

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kép

 

 A jógagyakorlatok végzéséhez a legmegfelelőbb egy szőnyeg, vagy egy kétrét hajtott takaró, ami nem érdes, nem irritáló, de megvan a kellő tartása ahhoz, hogy ne csúszkáljon ide-oda a gyakorlatok végzése közben.

A helység jól szellőztetett, vagy folyamatosan szellőző legyen, nagyon fontos a friss levegő.

Minél jobban tudod irányítani, uralni a légzésed annál nagyobb energiát tudsz felszabadítani testi és szellemi szinten.

A jóga segítségével és a helyes légzés alkalmazásával képesek leszünk az emberi lehetőségünk egy tudatosabb szintre emelésére.
 
A tudatfejlesztés egyik legjobban elsajátítható módszere a tudatos légzés. Segítségével tisztítod a tested, tudatod, érzékelésedet és érzésed. Ahhoz hogy ezt a természetes tisztító folyamatot nagyobb hatásfokkal tudd működtetni, segíteni kell magadon, a légzésed figyelésével, és a jóga mozdulatok gyakorlásával. A gyakorlat közben légzésed legyen mindvégig folyamatos és egyenletes.                   

Általános szabály, hogy a test nyújtásakor, póz felvételkor beszívod a levegőt

                                                                                                                                                                                                       A jógagyakorlatok során az orrlégzést használd. Az orrlégzés megszűri és felmelegíti a levegőt, energiával tölt fel, kontrollálttá teszi a légzést.

Egyes gyakorlatok az ülőhelyzetekből indulnak. Ha az ülőhelyzetet, ami neked éppen megfelel, begyakorlod az a későbbiekben rengeteg szolgálatot fog tenni. A meditációhoz és a prána légzéshez az ülő testhelyzetek használatosak.

A  stabil ülőhelyzet ászanáit   itt  olvashatod.

 

myspace graphic is done on Gickr.com