Embercsempészeket fogtak el Európa szerte, többek között Magyarországon is. A bűnöző banda vietnámi embereket kényszerített rabszolgamunkára. Magyarországon 12 embert fogtak el, 7 magyart és 5 vietnámit. Az embereket kábítószer ültetvényeken, rabszolga körülmények között tartották bezárva, egy nap egyszer csak vizet és rizst kaptak. A rendőrök szerint várhatóan még további öt-hat elfogás lesz az ügyben.

A magyarországival egy időben Angliában, Franciaországban és Németországban is lecsaptak a csempészekre. Magyarországon 42 házat kutattak át, volt, ahol a sütőbe rejtve a rendőrök 6000 amerikai dollárt találtak.

A csempészek Vietnámból hoztak be embereket, azt mondták nekik, legálisan. De csak hamis megbízólevelekkel kaptak vízumot, és csak egyszeri belépésre. Aztán Ferihegyen feltűnt, hogy 900 beutazott vietnámiból csak 300 repült vissza, ekkor kezdték őket figyelni.

„Egy légi átkelőhelyen mindenképpen az úti okmányok és a vízumok eredetiségét kell vizsgálni, ezek túlnyomó többségben megfeleltek az előírásoknak” – mondta Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság szóvivője.

Ez a brit rendőr azt mondta, egy-egy ilyen akció 20.000 euróba került. A legtöbb vietnáminak persze nem volt pénze, őket kényszerítették rabszolgamunkára. Kábítószer ültetvényen dolgoztatták őket, és embertelen körülmények között tartották az embereket, földalatti bunkerekben aludtak és alig ettek. A bűnbanda még arra is figyelt, hogy a fogvatartottak ne tudják, éppen melyik országban vannak..

„Nem mondják meg hova viszik őket, és nagyon kevés érintkezési felületet hagynak velük, csak evéskor találkoznak velük, majd egy fél év múlva egy másik országba szállítják őket” – mondta Boross Zoltán a NNI osztályvezetője.

A Magyarországon elfogott 12 ember közül 7 magyar 5 vietnámi, de a rendőrség feltételezése szerint az ügyben még több gyanúsított lehet.